Instemmingsrecht OR bij pensioenregeling

Het pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor uw achterban. U gaat hier meer invloed op krijgen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft namelijk onlangs een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin de OR meer bevoegdheden krijgt bij het opstellen, wijzigen of intrekken van de pensioenregeling. De ondernemingsraad krijgt dan het recht om wel of niet akkoord te gaan met een wijziging van de pensioenregeling. Naast het versterkte instemmingsrecht op de pensioenovereenkomst krijgt u ook instemmingsrecht op bepalingen uit de uitvoeringsovereenkomst die van invloed zijn op de pensioenregeling. De ondernemingsraad krijgt verder  instemmingsrecht op de keuze voor een buitenlandse pensioenuitvoerder. Dit wetsvoorstel is onlangs door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer moet nog wel akkoord gaan.

Instemmingsrecht OR bij pensioenregeling

Er zijn dus grote veranderingen op komst, omdat op dit moment de ondernemingsraad alleen bij een ondernemingspensioenfonds instemmingsrecht heeft als de bestuurder de pensioenregeling wil vaststellen of wil intrekken, maar niet als hij de pensioenregeling wil wijzigen. Het is de bedoeling dat de nieuwe wetgeving op 1 juli 2016 in werking treed. Als dat niet wordt gehaald zal de wet op 1 januari 2017 ingaan.

Wilt u meer weten over het instemmingsrecht bij pensioenregeling of bij andere onderwerpen dan kunt u gebruik maken van onze checklist. Wilt u meer weten over de wetswijziging? Volg dan de actualiteitenbijeenkomst ‘Naar een nieuwe WOR’. Wilt u zich verdiepen in arbeidsvoorwaarden? Volg dan de Cursus arbeidsvoorwaarden en OR.

Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

  • goede prijs
  • vooraf persoonlijke intake
  • kleine groepen
  • niet goed geld terug!
  • een half jaar gratis nazorg